Autoritățile din Irak organizează un program de repatriere voluntară a migranților irakieni de la granița Poloniei cu Belarus

Autoritățile din Irak organizează un program de repatriere voluntară a migranților irakieni de la granița Poloniei cu Belarus
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15/11/2021, 15:31

Guvernul din Irak a anunțat că un prim zbor pentru repatrierea voluntară a cetățenilor săi care se află printre migranții blocați la granița dintre Belarus și Polonia va fi organizat joi.

Anunțul Bagdadului vine în contextul în care miniștrii de Externe ai Uniunii Europene se întâlnesc luni pentru a prelungi sancțiunile impuse Belarusului anul trecut în urma represiunii împotriva oponenților regimului Lukașenko, după cum informează Euronews.

„Irakul va opera un prim zbor pentru cei care doresc să se întoarcă acasă în mod voluntar pe data de 18 a acestei luni”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Bagdad, Ahmed al-Sahaf.

Primul contact la nivel înalt între Bruxelles și Minsk de la începutul crizei de la granița de est a UE a avut loc duminică. Liderul Belarusului este acuzat că a orchestrat în mod deliberat afluxul de migranți pentru a provoca probleme Blocului comunitar.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a vorbit cu ministrul bielorus de Externe, Vladimir Makei. Ulterior, Borrell a calificat situația umanitară de la graniță drept „precară”.

„Viețile oamenilor trebuie protejate, iar agențiile umanitare trebuie să aibă acces la acești oameni. Situația actuală este inacceptabilă și trebuie să înceteze. Oamenii nu ar trebui folosiți ca arme”, a scris Borrell pe Twitter.

Makei a declarat la rândul său că orice sancțiuni care vizează țara sa ar fi „contraproductive”.

Polonia, Lituania și Letonia ar putea cere o reuniune NATO pe tema migranților

Polonia, Lituania și Letonia iau în considerare să solicite NATO o reuniune de urgență pe fondul crizei migranților de la granițele lor cu Belarus, a declarat duminică prim-ministrul polonez.

Mii de migranți din Orientul Mijlociu se află la granița UE cu Belarus, în condițiile în care temperaturile continuă să scadă, punându-le viețile în pericol. Săptămâna trecută, criza umanitară s-a transformat într-un conflict geopolitic între UE și Statele Unite, pe de o parte, și Belarus, susținută de Rusia, pe de altă parte.

Grupa Granica, un ONG care încearcă să livreze provizii pentru imigranți, spune că se teme că autoritățile de la Minsk ar putea răspunde la sancțiunile UE încercând să destabilizeze și mai mult situația.

De asemenea, organizația susține că migranții sunt supuși „dezinformării profesioniste” de către autoritățile din Belarus.

În timp ce organizațiile internaționale le oferă migranților informații despre procedura de repatriere sau despre posibilitatea solicitării de azil în Belarus, Grupa Granica susține că oficialii din Belarus distribuie formulare care sugerează că aceștia s-ar putea stabili în Polonia sau Germania.

„Acest lucru arată că autoritățile din Belarus le dau speranțe migranților că aceștia ar putea ajunge în siguranță în țările vest-europene, dar îi țin în continuare în tabăra de la granița cu Polonia, totul pentru a exercita presiuni suplimentare asupra UE”, transmite Grupa Granica printr-un comunicat.

Tot mai mulți morți la graniță din cauza temperaturilor scăzute

Poliția poloneză a anunțat sâmbătă că un tânăr sirian a fost găsit mort la graniță.

Medici voluntari au tratat de hipotermie o femeie, după ce ea și un grup de alți migranți au fost găsiți într-o pădure de lângă graniță, vineri seară.

Organizația Medics on the Border (Medici la graniță, n. red.), un grup de voluntari care acordă ajutor migranților care trec în Polonia din Belarus, a declarat că femeia făcea parte dintr-un grup de zece persoane găsite într-un șanț din apropierea satului Narewka.

Femeia a fost dusă la spital, iar restul grupului, inclusiv copii, au fost duși la un birou al Poliției de Frontieră din apropiere.

Occidentul acuză regimul lui Lukașenko că atrage migranții la Minsk din țări precum Irak, Siria și Yemen, promițându-le acestora că vor putea ajunge în UE.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care Dan Vîlceanu îl mușcă de nas și îl agresează pe Florin Roman...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Meteorologii Accuweather anunță o lună iunie cum nu prea a mai fost în România. Prognoză...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea se schimbă radical în Capitală. Sunt anunţate ploi cu descărcări electrice. Până când ţine...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Iei amendă dacă circuli pe interzis în parcarea supermarketului?
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
O structură GIGANTICĂ ascunsă în adâncurile spațiului!
Rusia ar putea lovi în 90 de minute. Rachetele n-ar putea fi evitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
O singură turmă de zimbri din România ar putea capta CO2 de la peste 40.000...
×